Barion Pixel
Gyomber-logo

Baba alvás – ne csak álom legyen a pihentető éjszaka!

Aromaterápiás kisokos: mit, hogyan, mennyit használj, hogy hatékony és biztonságos legyen

A baba alvás örök téma: van akinek mindig jól alszik a babája, mások rendszeresen éjszakáznak. Korábbi bejegyzésünkben már olvashattad, hogy milyen lehetséges okai vannak ennek és mit tehetsz a pihe-puha babaálmokért. Az aromaterápia segítséget nyújthat neked az esti rutin során. Ezeknél a termékeknél nagyon fontos a körültekintő használat, mivel a kisgyermekek rendkívül érzékenyek a környezeti ingerekre, így az illatokra is.

baba_alvas

A 3 legfontosabb alapszabály a következő:

 • csak 100% tisztaságú, bevizsgált terméket használj,
 • a kisbabák életkorának megfelelően válassz,
 • tartsd be az adagolási útmutatót.

A baba alvás támogatására többféle termék közül választhatsz. Nézd meg, melyiket hogyan használd.

Aromavizek

 • A baba fürdővizébe tegyél 2 evőkanál orvosi levendula, római kamilla vagy damaszkuszi rózsa aromavizet, vagy ezek tetszőleges keverékét,
 • párologtatáskor tegyél a diffúzorba 1 evőkanál orvosi levendula aromavizet,
 • nyugtalan, sírós kisbabának fújj a térdhajlatába 1 adag orvosi levendula aromavizet és gyengéden dörzsölgesd be a bőrébe,
 • illatosítsd az ágyneműt lefekvés előtt fél órával néhány fújásnyi aromavízzel,
 • a baba ruháinak, ágyneműjének vasalásakor a vasaló víztartályába egyél a vízhez 1 evőkanál aromavizet: illatosít, fertőtlenít, megnyugtat.

TIPP – 1: 2 – 3 éves gyerekeknél előfordul, hogy éjjel az ágy alatt huncut éjjeli manókat látnak. Nos, „angol tudósok megállapították”, hogy ezeknek a manóknak a távoltartására kiválóak az aromavizek. Csak fújj néhány adagot az ágy alá és a manók aznap este nem költöznek be a szobába.

levendula

Illóolaj keverékek

Adagolási útmutató illóolajokhoz párologtatásra:

 • újszülött kortól: 2 csepp életkornak megfelelően választott illóolaj vagy 1 teáskanál levendula aromavíz,
 • 3 hónapos kortól: 2 – 3 csepp életkornak megfelelően választott illóolaj,
 • 6 hónapos kortól: 3 – 4 csepp életkornak megfelelően választott illóolaj,
 • 1 éves kortól: a szoba nagyságának megfelelően 1 – 2 cseppel növelheted az illóolajok cseppszámát, de az életkori ajánlást továbbra is vedd figyelembe,

Hogyan?

Fürdés előtt fél órával kapcsold be a diffúzort, hogy kellemes, megnyugtató illat legyen a szobában, mire itt a lefekvés ideje.

TIPP – 2: 1 éves kor felett illóolajokból készíthetsz illatos fürdőt is gyermekednek: 1 evőkanál tejszínbe cseppents 4 – 5 csepp illóolaj keveréket és add a fürdővízhez.

TIPP – 3: 1 éves kor felett gyermeked párnájára vagy szundikendőjére is cseppenthetsz 1 csepp illóolajat.

Masszázsolajok

A rendszeres esti masszázsnak számtalan pozitív hatása van. A legfontosabb, hogy erősíti a szülő és a kisbabája között a kötődést. A masszázs egyszerre nyugtat, bizalmat épít, varázslatos pillanatokkal ajándékoz meg. Segíti az esti lecsendesedést, felkészít az alvásra. Használd ezt a szeretetnyelvet kisbabád születésétől fogva.

Hogyan?

 • Újszülött kortól: Fürdés előtt a megfelelő masszázsolajjal gyengéden simogasd végig kisbabád bőrét, majd fürdesd meg. A masszázsolaj a vízzel keveredve egy csodás emulziót képez, táplálva, ápolva ezzel kisbabád bőrét. Az illóolajok pedig segítik a lecsendesedést.
 • Idősebb, mocorgósabb gyerekeket (kb. 9 hónapos – 1 éves kortól) masszírozhatsz már fürdés után: válassz az életkorának megfelelő keveréket és az esti fürdés után a még nedves bőrére vidd fel a masszázsolajat.

Mi alapján válassz?

Az egyes termékek között attól függően válassz, hogy mi az, amit a legkönnyebben be tudsz építeni az esti rutinba. Hiszen a hangsúly a rendszerességen és a szeretettel teli odafigyelésen van. És végül még egy ötlet:

TIPP – 4: A Harmony levendulás tusfürdő egyik fenti kategóriába sem tartozik, de meg kell itt említenünk, mert nagyon egyszerű a használata, az egész család számára megfelelő és szintén a baba alvás támogatója. Már újszülött kortól alkalmazható: 1 teáskanálnyi mennyiséget adjál a fürdővízhez. Tisztít, ápol, nyugtat.

Édes álmokat kívánunk az egész családnak!

Tetszett a cikk? Mutasd meg ismerőseidnek is!

[wpdevart_like_box profile_id=”gyomberbolt” animation_efect=”none” show_border=”show” border_color=”#ffffff” stream=”hide” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”big” show_cover_photo=”show” locale=”en_US”]

További híreket, információkat olvashatsz tőlünk közösségi felületeinken.