Barion Pixel
Gyomber-logo

Miért nem alszik a baba?

Pihe-puha babaálmok 0 – 2 éves kor között

A boldogságod határtalan, megszületett a várva várt kisbabátok. Mindenki egészséges, az otthonotok biztonságában ismerkedtek egymással. Lehet, hogy az első pillanattól fogva minden tökéletes, a kicsi eszik, alszik, eszik, alszik. Aztán valami megváltozik, és mégsem alszik a baba. Az is lehet, hogy a kezdetektől problémák vannak az alvással. Egy biztos, előbb-utóbb minden szülő megismerkedik az átvirrasztott éjszakákkal.

Nappal még minden rendben van, aztán eljön az éjszaka. És a baba felébred. Megeteted, tisztába teszed, lefekteted. És a baba nem alszik. Felveszed, ringatod, leteszed. Még mindig nem alszik. Felveszed, sétálgattok, leteszed. Beszélsz hozzá, énekelsz neki. Kitakarod, betakarod. Felkapcsolod a kislámpát, aztán lekapcsolod a kislámpát.

Megkérdezed a nagyit. Beszélsz a barátnőddel. Utánanézel az interneten. Konzultálsz a doktornénivel. Ennyi éjszakai ébrenlét még normális? Vagy valami probléma van a háttérben? Ez most már mindig így marad? Eddig jól aludt, most mi változott?

Mindenkitől rengeteg jó tanácsot kapsz, ami nála bevált. Kipróbálod. Van, ami működik, van ami nem. Tele vagy bizonytalansággal. Nagyon jól akarod csinálni, de fáradt vagy. Jó lenne neked is aludni egy kicsit.

baba_nem_alszik

A megoldás kereséséhez először érdemes átgondolni a lehetséges okokat.

Okok, hogy miért nem alszik a baba

  1. Környezeti tényezők: melege van vagy fázik, túl nagy a zaj, túl sok a fény vagy éppen teljesen sötét van
  2. Életmód miatt okok: éhes, szomjas, nem volt szabad levegőn, napirendje felborult, túl sok inger érte
  3. Pszichés faktorok: állandóan aggódó, stresszes szülők, feszültség a családban, kimerült szülők, biztonságérzet hiánya
  4. Egészségügyi problémák: dohányzás a lakásban, koffein az anyatejben, betegség, fájdalom (pl. pocak, fül, fog)

Mit tehetsz a nyugodt éjszakákért

  1. Nyugodj meg! Tapasztalatom szerint a kisgyerekek tükröt tartanak elénk. Ha te feszült vagy, valószínűleg nem tudod megnyugtatni a kicsit sem. Igyál egy csésze citromfű teát, vagy válassz teakeverékeink közül. Ha szoptatsz, a tea a gyermeket is segít megnyugtatni.
  2. Teázás közben gondold végig az alvásprobléma lehetséges okait. Ha az egészségügyi okok kizárhatók, akkor változtass apróságokat az alvási szokásokon. Lehet, hogy eddig jó volt a hőmérséklet, most már változott a baba igénye. Ne mindent egyszerre, mert az túl sok inger lesz a babának és te sem tudod, hogy mi segített.
  3. Vezess alvási naplót! Írd fel kisbabád alvási szokásait, mikor, mennyit, hogyan aludt. Ebből kiderül, hogy valóban mennyit is aludt nappal és éjszaka. Kirajzolódik egy mintázat, ami nem az érzéseidet tartalmazza, hanem tényszerű, megfigyelhető. Írd fel azt is, ha változtattál valamit az altatási rutinon és annak milyen hatása volt.
  4. Alakíts ki egy esti rutint az alváshoz. Ragaszkodj ehhez a mindennapi rituáléhoz, de légy rugalmas, ha a gyermeked igényei változnak. Az esti fürdés, meseolvasás, lefekvés legyen a Ti bensőséges, varázslatos rituálétok. A kiszámíthatóság biztonságot ad a kisbabádnak, segít megnyugodni, lecsendesedni.
Igyál egy csésze herbateát, vezess alvási naplót.

A gyógynövények nagy segítséget nyújtanak neked az esti rutin során és támogatják a nyugodt éjszakai pihenést. Rendkívül változatos formában használhatók a babaápolásban: választhatsz illóolaj keveréket párologtatóba, masszázsolajat vagy aromavizet is. A választás során a biztonság legyen a legfontosabb szempontod. Csak 100% tisztaságú és bevizsgált készítményt használj és mindig vedd figyelembe az életkori javaslatokat. Webshopunkban a babaápolási termékek közül a szerint is tudsz választani, hogy hány hónapos kortól használható az adott készítmény.

baba_alvas
Szülői gondolatok (forrás: facebook.com/kismamablog)

TIPP: koraszülött babák esetén korrigáld az életkort a választás során, ne a születésnaptól, hanem a szülés tervezett idejétől számold a hónapokat!

Olvasd el következő blogbejegyzésünket is, ahol az aromaterápiás felhasználási lehetőségeket, adagolásokat, életkori javaslatokat gyűjtöttük össze.