Barion Pixel
Gyomber-logo

Takarítás illóolajokkal – 2. rész

Az előző részben olvashattad, hogy miért ajánljuk az illóolajos takarítást. Most hoztunk néhány kipróbált receptet, hogy számodra is sikerélmény legyen a takarítás illóolajokkal.

Hálószoba takarítás illóolajokkal

Szőnyeg és matrac tisztítása, illatosítása

8 evőkanál szódabikarbónára cseppents 5 csepp illóolajat és keverd össze. Ezután szórd rá a szőnyegre vagy az ágyban a matracra. Oszlasd el egyenletesen, hogy mindenhova kerüljön belőle. Hagyd állni egy órát, majd alaposan porszívózd ki. Ez a mennyiség egy franciaágy matracra vagy egy hasonló méretű szőnyegre elegendő. Ezzel a módszerrel könnyen fertőtlenítheted, tisztíthatod, felfrissítheted, illatosíthatod a matracokat, szőnyegeket.

Gyerekjátékok fertőtlenítése, tisztítása

Míg kicsik voltak a gyerekek, karácsony előtt mindig megfürdettem a műanyag játékokat és kimostam a plüssöket.

A műanyag játékokat (legó, építőkockák, babák,…) pakold bele a fürdőkádba. Engedj rá meleg vizet, majd 1 deciliter ecetbe tegyél 20 csepp illóolajat és add a vízhez. Mosd át a játékokat, majd engedd le a vizet és egyszer öblítsd át a játékokat. Száradás után mehetnek vissza a gyerekszobába.

A plüssfigurákat tedd a mosógépbe, add hozzá a szokásos mosószeredet, öblítő helyett pedig tegyél a rekeszbe 2 evőkanál ecetet és 10 csepp illóolajat. Indítsd el a mosást, majd itt is következhet a szárítás és a polcra visszapakolás. (Én egyébként a ruháknál sem használok már évek óta öblítőt, hanem ezt a keveréket alkalmazom.)

Konyha takarítás illóolajokkal

Hűtőtisztítás

1 deciliter ecethez adjál 8 csepp illóolajat és 2 deciliter langyos vizet. Töltsd szórófejes üvegbe és már indulhat is a hűtő tisztítása.

Mosogató tisztítás

2 púpos evőkanál szódabikarbónára cseppent 4 csepp illóolajat. A mosogatót öblítsd ki forró vízzel, majd szórd bele a keveréket és alaposan dörzsöld át a mosogatót. Egy szórófejes flakonba tegyél 1 deciliter ecetet és 1 deciliter vizet, majd permetezd a mosogatóba. A kétféle keverék együtt elkezd pezsegni, közben minden szennyeződést leold. Törölgesd át a mosogatót, majd forró vízzel ismét öblítsd ki.

Illatos vágódeszka

1 evőkanál szódabikarbónára cseppents 6 – 8 csepp illóolajat. Tegyél hozzá 1 – 2 evőkanál vizet, hogy egy pasztaszerű állagot kapjál. Ezzel a krémmel alaposan dörzsöld át a vágódeszkát, majd öblítsd le.

Fürdőszoba és WC

Zuhanytisztító spray

Nekem az egyik legnagyobb kihívás a zuhanyfülke vízkőmentesítése. Mióta a következő keveréket használom, sokkal könnyebben megbirkózok ezzel a feladattal. 120 milliliter ecethez vagy alkoholhoz hozzáadok 10 csepp illóolajat és beletöltöm egy szórófejes üvegbe. Ezután teszek még hozzá 240 milliliter forralt és lehűtött vizet, majd jól összerázom. Általában minden este, mikor már mindenki végzett a fürdőszobában, befújom vele a zuhanykabint, a fürdőkádat és a csaptelepeket is. Nem kell letörölni a keveréket. Sokkal kevésbé rakódik le a vízkő, könnyebb utána a hétvégi takarítás.

WC reggeli illóolajos tisztítása

Minden reggel 4 – 5 csepp illóolajat cseppentek a wc ülőkéjére, majd egy darab törlőkendővel áttörlöm az ülőkét alul, felül és a wc peremet is. Tisztít, fertőtlenít, illatosít és csak pár másodpercet vesz igénybe.

WC bomba

Tegyél 280 gramm szódabikarbónát és 70 gramm citromsavat egy tálba. Egy szórófejes üvegből spriccelj rá kevés vizet. Nekem ehhez a mennyiséghez kb. 25 – 30 fújás kell, hogy formázható állagot kapjak. Egy kicsit pezsegni fog a víztől. Ezután tegyél hozzá 25 csepp illóolajat, illetve kedved szerint szárított virágok (pl. rózsa, levendula, körömvirág). Ismét keverd össze, majd nyomkodd bele szilikonformába és hagyd ott megszáradni. Ezt követően tárold befőttesüvegben vagy dobozban a bombákat. Használatkor tegyél 1 tablettát a wc-be, hagyd állni 10 – 15 percig, majd alaposan dörzsöld körbe kefével a wc-t és öblítsd le.

Ebből a mennyiségből körülbelül 10 darab bombát készíthetsz. Ha kisebb formád van, akkor kettőt használj a wc tisztításához.

Milyen illóolajat válassz?

A következő illóolajok nagyszerűen fertőtlenítenek, tisztítanak, frissítik a teret: