Barion Pixel
Gyomber-logo

Tea – számoljunk le néhány tévedéssel!

A tea ne csak betegség esetén legyen a társad!

Már gyerekkorunkban megszoktuk, hogy betegség esetén egy csésze tea sokat segít a gyógyulásban. Tea meghűlésre, inhalálásra, a gyulladt szem borogatására. Felnőttként előkerül a stressz csökkentő vagy alvást segítő tea. Legtöbbször akkor fogyasztjuk ezeket, amikor már valamilyen egészségügyi problémánk van, ritkán jut eszünkbe, hogy megelőzésre is használhatjuk, vagy akár üdítő helyett is ihatjuk. A fogyasztása nincs évszakhoz, napszakhoz, egészségi állapothoz kötve.

Tévedések a tea fogyasztással kapcsolatban

Mindannyian ismerünk néhány hasznos tanácsot a gyógyteákkal kapcsolatban, aztán sokszor kiderül, hogy ez nem is pontosan úgy van, ahogy eddig gondoltuk.

Áztassam vagy forrázzam?

Rengeteget halljuk, hogy a csipkebogyó teát nem főzzük, csak áztatjuk, hogy ne veszítsük el az értékes C vitamin tartalmát. Ez így igaz is, de akkor miért szerepel teakeverékekben a csipkebogyó? Hiszen ha leforrázzuk, akkor elveszíti az értékes vitamint. Talán az íze, a színe miatt? Igen, azért is. Azt már kevesebben tudják, hogy a C vitaminon kívül számtalan egyéb értékes anyagot is tartalmaz a csipkebogyó, például cukrot, pektint, gyümölcssavat, vasat, magnéziumot, illóolajat, A-, B-, K- és P vitamint is. Szóval attól függően készítsük el, hogy milyen hatóanyagot akarunk kinyerni belőle.

A Durmi maci teakeverék és a Nap teakeverék is csipkebogyót tartalmaz. Mindkettőt forrázatként készítsd el, így a finom íz mellett értékes hatóanyagokhoz jutsz hozzá.

Mikor szűrjem le a teát?

Egy másik gyakori tévedés a tea fogyasztással kapcsolatban, hogy minél tovább főzöd vagy áztatod a teát, annál több hatóanyaghoz jutsz. Hát sajnos ezt is meg kell cáfolnom. Ha magad gyűjtöd, szárítod a gyógynövényeket, akkor biztosan ismered az elkészítési módját is, ellenkező esetben javaslom, hogy mindig tartsd be a címkén szereplő elkészítési útmutatót. A legtöbb teakeveréknél a forrázás után 10 – 15 perc áztatás éppen elegendő. Ennél több idő után a hatóanyag sokszor tönkremegy, a tea zavaros, túl erős lesz. Folyadékpótlásra ugyan jó, de nem biztos, hogy hatékony és finom. Tartsd be az áztatási időre vonatkozó utasítást, és amint ihatóra hűlt a tea, fogyaszd el.

TIPP: Tudtad, hogy van egy olyan növény, amelynek a teáját minél „vékonyabbra” főzöd, annál hatásosabb? Ez a citromfű tea. És hogy mit jelent „vékonyabbra” főzni egy teát? Csökkenteni az áztatási időt. Én általában már 5 perc után kiveszem a citromfű leveleket a forró vízből. Hagyom kicsit hűlni, mielőtt megiszom. És hogy egy kis extra kényeztetést is adjak magamnak, teszek hozzá 1 teáskanál damaszkuszi rózsa aromavizet. Csodás íze lesz és kisimítja az idegrendszert.

A Hold teakeverékben, a Zen illóolajos teakeverékben és a Ringató illóolajos teakeverékben is megtalálható a nyugtató hatású citromfű.

Nyáron is forró tea?

A hideg időben a forró tea jól felmelegíti a testünket. Nyáron általában a hideg italokat fogyasztjuk szívesen, hogy lehűtsük magunkat. És akkor megint leleplezhetünk egy tévedést: nem sok hűsítőbb italt tudok elképzelni nyáron, mint egy forró mentateát. A trópusi országokban hagyományosan forró italt fogyasztanak a nagy meleg ellensúlyozására. Az agyunk hőszabályozó folyamatai miatt a forró érzést a testünk izzadással kompenzálja, ezáltal hűti a szervezetet, csökkenti a test hőmérsékletét. Természetesen jól behűtve is kiváló frissítő. Más évszakban is fogyaszthatjuk emésztést segítő, feszültségoldó hatása miatt.

TIPP: Idén nyáron ismerkedtem meg a hidegen áztatott tea fogalmával. Meglehetősen kétkedő voltam, hiszen régóta tanulom a teakészítési módokat, hogy a növény melyik részét használjam, áztassam, főzzem, forrázzam, mikor szűrjem le, hogyan ízesítsem. Na de hogy 1 teáskanál zöldteát áztassák be 1 liter hideg vízbe este és reggel abból egy fogyasztható, sőt finom és egészséges ital lesz? Nem hittem benne, de gondoltam, egy próbát megér. Én lepődtem meg legjobban, hogy működött a dolog. A Zöldike teát használtam, és egy selymes, lágy ital várt reggel a hűtőben. Mennyivel egyszerűbb volt, mint figyelni, hogy forrázás után 2 -3 perccel ne felejtsem leszűrni a teát, majd pedig jól behűteni. Nagyon praktikus módszer nyaraláskor is: este beáztatjuk a teát, reggel pedig vihetjük is magunkkal a strandra vagy városnézésre.

Hogy kerül az illóolaj a teába?

Remélem, csak akkor teszed bele az illóolajat a teádba, ha biztos vagy benne, hogy bevizsgált, 100%-os tisztaságú, bio illóolajod van és tisztában van a hatásaival, mellékhatásaival és ellenjavallataival. Mert akkor valóban egy nagyszerű italt tudsz készíteni magadnak. Ha nincsenek ilyen ismereteid, de szeretnéd megajándékozni magad az illóolajos tea élményével, akkor válassz egyet kínálatunkból. Így a teázás minden előnyét élvezheted, a kockázatok nélkül.

Remélem sikerült eloszlatnom néhány tévedést a teázással kapcsolatban és Te is a mindennapjaid részévé teszed a gyógyteák fogyasztását. Mert a gyógytea nemcsak egészséges, hanem finom is!