Barion Pixel
Gyomber-logo

Immunerősítés- 4. rész

Az immunerősítés fontosságáról korábbi bejegyzéseinkben már olvashattál. Láthattad, hogy az életed mely területeire, milyen szokásaidra érdemes figyelned, ha szeretnéd megőrizni testi és lelki egészségedet. A cikksorozat befejező részében azt szeretném neked bemutatni, hogy a gyógyteák és az illóolajos készítmények hogyan támogatnak téged ebben a folyamatban.

Igyál minden nap herbateát!

A gyógytea az egyik legegészségesebb ital, évszaktól, napszaktól, életkortól függetlenül mindig érdemes fogyasztani. A teázás legyen a napi rutinod része, hiszen így nem csak a folyadékszükségletedet tudod biztosítani, hanem a növények szervezetre gyakorolt kedvező hatásait is élvezheted. Saját ízlésednek, egészségi állapotodnak, életkorodnak megfelelően válaszd ki a herbateát. Fontos, hogy mindig vedd figyelembe a termék javaslatait, ellenjavallatait és elkészítési módját.

TIPP: Immunerősítő gyömbértea kakukkfűvel és chilivel

Készíts egy kakukkfű teát, szűrd le, majd öntsd rá egy teáskanál reszelt gyömbérre. Ízesítsd egy csipet chilivel, adjál hozzá kedved szerint citromlét, mézet és már ihatod is. Erősít, felmelegít, elűzi a gyengeséget, támogatja az emésztőrendszert és az immunrendszert.

tearend

Az évek során kialakítottam a saját TeaREND-emet: 4 – 6 hétig reggel a Nap tea segít felébredni, elkezdeni a napot. Ebéd után kell egy kis extra lendület, ekkor a Zöldike teát választom. Az esti lecsendesedéshez, az alvás elősegítéséhez pedig jól jön a Hold teakeverék. A következő 4 – 6 hétben pedig reggel a Megújulás, délben a Vitalitás, este pedig a Zen teákat fogyasztom. Ezeket a szakaszokat váltogatom, hogy az egyes teák ne okozzanak hozzászokást.

Immunerősítés illóolajokkal

Az illóolajok a természet illatos ajándékai, gyengéd segítőid a mindennapokban. Nem csak a testre fejtik ki jótékony hatásukat, hanem a lelki egyensúly megteremtését is támogatják. Működésük tudományosan alátámasztott, felhasználási lehetőségük számtalan:

  • párologtatás: az illóolajok a csodás illaton túl kiválóan alkalmasak a levegő fertőtlenítésére is. Tegyél a szoba méretétől függően 8 – 15 csepp illóolaj keveréket a diffúzorba.
  • lábfürdő: 2 evőkanál tengeri sóra cseppents 8 csepp illóolaj keveréket, adj hozzá meleg vizet, majd 15 percig pihentesd a lavórban a lábadat.
  • fürdő: 2 evőkanál tejhez, tejszínhez, tengeri sóhoz vagy mézhez adjál 8 csepp illóolaj keveréket, majd add a fürdővízhez. Legalább 20 percig pihenj a kádban.
  • testolaj: fürdés után, a még törölköző nedves bőrre vidd fel a következő keveréket: 2 evőkanál sárgabarackmag olajhoz adjál 8 csepp illóolaj keveréket.
  • mellkas bedörzsölő, légzéskönnyítő olajkeverék: a fenti keveréket alkalmazhatod megfázás esetén a mellkas, hát bekenésére is. Fontos, hogy alkalmazás után a bekent területet tartsd melegen.
  • masszázs: Választhatsz masszázskeverékeink közül vagy kedvenc illóolaj keverékedet magaddal viheted a masszőrödhöz. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor kérd meg, hogy 15 csepp illóolajat tegyen a masszázsolajba. Az illóolajokkal tovább fokozhatod a masszázs szervezetedre gyakorolt jótékony hatását.

TIPP: Ha kell egy kis energia, készíts egy lábfürdőt a fent leírt módon. A sóhoz adj Erő és vitalitás illóolaj keveréket és míg pihenteted a lábad a meleg vízben, fogyassz el egy csésze Vitalitás teakeveréket. Csak negyed órát vesz igénybe, de úgy érzed majd magad, mintha újjászülettél volna. Éppen ezért lefekvés előtt nem javaslom ezt a kombinációt.

orom

Az egyes felhasználási módokhoz mindig a pillanatnyi igényeid, egészségi állapotod, hangulatod alapján tudsz illóolajat választani. Nézd meg honlapunkon az Illat, Szépség és Egészség kategóriákat, amik segítenek neked az aktuális testi és lelki állapotodhoz megtalálni a legkedvezőbb szinergiát.

Te mivel kezded?

Az immunrendszered támogatása, az immunerősítés a te feladatod, felelősséged. Sok apró lépés, szokás vezet el oda, hogy megőrizd az egészségedet, elkerüld a betegségeket. Ahogy olvashattad, minden mindennel összefügg: a táplálkozás befolyásolja az alvást, a lélegzés elősegíti a stressz leküzdését és így tovább. A gyógynövények – akár herbatea, akár illóolaj formájában – hatékony segítőid lehetnek a szervezeted egyensúlyi állapotának megőrzésében.

Ha nagyon céltudatos vagy, akkor akár egyszerre az összes fenti tanácsot megfogadhatod. De haladhatsz lépésenként is, mindig egy – egy területet kipróbálva, beépítve a napi rutinodba.

Bármelyik módszert választod, már az az első lépések megtétele után jutalmat kapsz: egy tudatosabb, egészségesebb, betegségeknek ellenállóbb testet, szellemet és lelket.