Barion Pixel
Gyomber-logo

Rózsavíz, az örök szerelem

Hogy miért örök szerelem a rózsavíz? Két oka is van. Egyrészt a rózsa a szerelem jelképe, másrészt már első használatkor örök szerelembe estem a rózsa virágvízzel. Mindig ott van a kozmetikumaim között, nyáron nem hiányozhat a táskámból és gyakran előkerül a konyhában is.

A rózsavíz a damaszkuszi rózsa szirmaiból készül, a desztillációs illóolaj-lepárlás során keletkezik. Nevezik aromavíznek, hidrolátnak, virágvíznek is.

A rózsa a virágok királynője, az Istenek orvossága, a szerelem, a szeretet szimbóluma. Az ősi rózsafajok egyike a damaszkuszi rózsa, mely gyönyörű rózsaszín virágaival a szerelem tisztaságát, a romantikát és a kedvességet testesíti meg. A rózsa azt üzeni neked: Éljen a szeretet!

A damaszkuszi rózsa virágából előállított kivonatok az aromaterápia nélkülözhetetlen készítményei. Minden problémát orvosolnak, ami a szívvel vagy a nőiességgel kapcsolatos.

A Damaszkuszi rózsa aromavíz felhasználási lehetőségei

Illóolaja a legdrágábbak közt van, mert egy liter damaszkuszi rózsaolajhoz öt tonna kiváló, bio minősítésű sziromra van szükség. A szirmokat hajnalban, kézzel gyűjtik, hogy a legjobb minőségű illóolajat állítsák elő.

A rózsaszirmokból nem csak illóolaj, hanem aromavíz is készül. A damaszkuszi rózsa aromavíz az aromavizek királynője, illata mindenkit rabul ejt. Valódi elixír a test és a lélek számára. Ez az az aromavíz, amit minden nőnek használnia kellene minden nap.

Hosszan lehetne sorolni a rózsavíz terápiás hatásait, gyógyászati felhasználási lehetőségeit. Most a mindennapi kozmetikai és háztartási célú felhasználására szeretnék ötleteket adni. És nem maradhat ki a gasztronómia sem, mert egy kiskanál rózsavízzel csodás desszerteket, italokat tudsz varázsolni. Kápráztasd el vele a magadat, kedvesedet, családodat, barátaidat!

Rózsavíz, mint kozmetikum

 1. Kiváló arctonik: reggel és este tegyél egy vattapamacsra rózsavizet és töröld át vele az arcodat. A bőröd üde, friss és illatos lesz. Táplálja és nyugtatja az arcbőrödet, segít a ráncok megelőzésében.
 2. Használd a smink lemosására
 3. A fáradt, karikás, duzzadt szemekkel is csodát tesz. Nedvesíts be egy vattapamacsot rózsavízzel és tedd néhány percre a szemeidre. A végeredmény ragyogó tekintet duzzanatok és foltok nélkül.
 4. Az arckrémed, arcolajod alá használd hidratálásra. Csak spriccel a bőrödre a rózsavizet, mielőtt felviszed a krémet az arcodra és dekoltázsodra.
 5. Szájvízként is használhatod: fogmosás után öblögess vele, fertőtlenít, csökkenti az esetleges gyulladásokat, és illatosít is.
 6. Nagy melegben fújj egy kis rózsavizet az arcodra, hogy felfrissülj.
 7. Ekcémás, gyulladt, pattanásos bőrre is kiváló, mert csökkenti a gyulladást, mérsékeli a bőr irritációját. Kisebb napégés esetén is hűsít.
 8. Használd borotválkozás, gyantázás után az irritáció megelőzésére.
 9. Tegyél a fürdővízbe fél deciliter rózsavizet és élvezd az illatos, nyugtató, lazító hatását.
 10. A hajad felfrissítésére, illatosítására is használhatod. Reggel vagy randi előtt fújj néhány pumpányi aromavizet a hajadra.

Rózsa virágvíz a háztartásban

 1. Tegyél a vasaló víztartályába a vízhez 1 evőkanál rózsavizet. A vasalt ruháidnak csodás illata lesz.
 2. Permetezd szét a lakásban, hogy felfrissítsd a levegőt.
 3. Teheted diffúzorba is, mert csodás, nyugtató illata felfrissíti a teret, elűzi a feszültséget.
 4. Egy szerelmes éjszaka előtt az ágyneműt permetezd be a vágyfokozó hatású rózsavízzel.
 5. Húsvétkor kiváló locsolóvíz.

A következő részben a rózsavíz gasztronómiai felhasználására mutatok recepteket: gyógyteát, pezsgőt, desszertet.

Addig is nézd meg Szerelem illatcsomagunkat, melybe nem véletlenül került bele a damaszkuszi rózsa aromavíz.