Előző bejegyzésünkben olvashattad, hogyan segít a rózsavíz a bőrápolásban és a háztartásban. Most 6 finom receptet hoztunk, hogy ne csak az illatát, hanem az ízét is élvezd a damaszkuszi rózsának.
Citromfű tea és rózsavíz
1 teáskanál citromfűvet forrázz le 2,5 deciliter forró vízzel, majd lefedve hagyd ázni 5 percig. Ezután szűrd le és adjál hozzá 1 teáskanál damaszkuszi rózsa aromavizet. Nyugtat, oldja a feszültséget, jó hatással van a hormonrendszerre és még finom is. Tudod, hogy ha a citromfű leveleket minél kevesebb ideig áztatod, annál hatásosabb a teája?
Limonádé
1 liter víz, 3 citrom leve, 3 evőkanál rózsa aromavíz, szükség szerint méz
Díszítsd friss gyümölcsökkel, citromfű vagy mentalevélkékkel.
Pezsgő málnával és rózsavízzel (2 adag)
2 dl száraz pezsgő
1 teáskanál rózsavíz
8 dkg mirelit málna
1 lime leve
3 marék jégkocka
A hozzávalókat rázd össze egy shakerben, majd töltsd a poharakba.
Gránátalmás – rózsás gin
50 ml hűtött gin
50 ml hűtött gránátalmalé
200 ml hűtött szénsavas ásványvíz
2 teáskanál rózsavíz
jégkocka
díszítésnek rózsaszirom
Egy kancsóban keverd össze a hozzávalókat. Tegyél néhány jégkockát a poharakba, töltsd rá az italt és díszítsd rózsaszirmokkal.
Forró szerelem (Heisse Liebe)
Hozzávalók:
- 40 dkg fagyasztott málna,
- 2 evőkanál barnacukor,
- 1/2 dl vörösbor,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz.
Valamint:
- vaníliafagyi
- tejszínhab
Elkészítés:
- melegítsd össze a málnát a vörösborral, a cukorral és a citromlével,
- figyelj rá, hogy ne főzd szét a gyümölcsöt,
- a főzés végén add hozzá a damaszkuszi rózsa aromavizet.
Tálalás:
- tegyél néhány gombócnyi vaníliafagyit egy kehelybe,
- locsold meg bőségesen a málnaszósszal,
- tetejét díszítsd tejszínhabbal.
Perzsa szerelemtorta
Hozzávalók 17 cm átmérőjű formához:
- torta
- 12 dkg liszt,
- 7 dkg barnacukor,
- 4 dkg vaj,
- 2 tojás,
- 4 evőkanál víz,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál őrölt kardamom,
- 1 csipet só,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz.
- szirup
- 3 dkg porcukor,
- 1/2 citrom kifacsart leve,
- 1 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz.
- máz
- 15 dkg porcukor,
- 1/2 citrom kifacsart leve,
- 2 evőkanál víz.
- díszítés
- durvára aprított pisztácia,
- aszalt áfonya.
Elkészítés:
- melegítsd elő a sütőt légkeverésen 180 fokra,
- a tojások sárgáját a barna cukorral, a vízzel és az olvasztott vajjal keverd habosra,
- add hozzá az őrölt kardamomot, a sót, a citromhéjat és a damaszkuszi rózsa aromavizet,
- a sütőport keverd el a liszttel és szitált a krémhez,
- a tojások fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan keverd bele a masszába,
- a tésztát öntsd sütőpapírral bélelt tortaformába és 20 perc alatt süssd készre,
- amíg sül a tészta, készítsd el a szirupot: az összes hozzávalót tedd egy lábasba és melegítsd addig, míg a cukor elolvad,
- amikor kisült a tészta, vedd ki a sütőből és a meleg szirupot öntsd a még forró tortára,
- egy sütőrácson hagyd kihűlni a piskótát,
- a máz hozzávalóit keverd össze, majd öntsd a kihűlt tortára,
- díszítsd durvára vágott pisztáciával, aszalt áfonyával.
Te melyiket próbálod ki először?