Barion Pixel
Gyomber-logo

Rózsavíz a gasztronómiában

Előző bejegyzésünkben olvashattad, hogyan segít a rózsavíz a bőrápolásban és a háztartásban. Most 6 finom receptet hoztunk, hogy ne csak az illatát, hanem az ízét is élvezd a damaszkuszi rózsának.

Citromfű tea és rózsavíz

1 teáskanál citromfűvet forrázz le 2,5 deciliter forró vízzel, majd lefedve hagyd ázni 5 percig. Ezután szűrd le és adjál hozzá 1 teáskanál damaszkuszi rózsa aromavizet. Nyugtat, oldja a feszültséget, jó hatással van a hormonrendszerre és még finom is. Tudod, hogy ha a citromfű leveleket minél kevesebb ideig áztatod, annál hatásosabb a teája?

Limonádé

1 liter víz, 3 citrom leve, 3 evőkanál rózsa aromavíz, szükség szerint méz

Díszítsd friss gyümölcsökkel, citromfű vagy mentalevélkékkel.

Pezsgő málnával és rózsavízzel (2 adag)

2 dl száraz pezsgő

1 teáskanál rózsavíz

8 dkg mirelit málna

1 lime leve

3 marék jégkocka

A hozzávalókat rázd össze egy shakerben, majd töltsd a poharakba.

Gránátalmás – rózsás gin

50 ml hűtött gin

50 ml hűtött gránátalmalé

200 ml hűtött szénsavas ásványvíz

2 teáskanál rózsavíz

jégkocka

díszítésnek rózsaszirom

Egy kancsóban keverd össze a hozzávalókat. Tegyél néhány jégkockát a poharakba, töltsd rá az italt és díszítsd rózsaszirmokkal.

Forró szerelem (Heisse Liebe)

Hozzávalók:

  • 40 dkg fagyasztott málna,
  • 2 evőkanál barnacukor,
  • 1/2 dl vörösbor,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz.

Valamint:

  • vaníliafagyi
  • tejszínhab

Elkészítés:

  • melegítsd össze a málnát a vörösborral, a cukorral és a citromlével,
  • figyelj rá, hogy ne főzd szét a gyümölcsöt,
  • a főzés végén add hozzá a damaszkuszi rózsa aromavizet.

Tálalás:

  • tegyél néhány gombócnyi vaníliafagyit egy kehelybe,
  • locsold meg bőségesen a málnaszósszal,
  • tetejét díszítsd tejszínhabbal.
perzsa szerelemtorta
Perzsa szerelemtorta

Perzsa szerelemtorta

Hozzávalók 17 cm átmérőjű formához:

  • torta
    • 12 dkg liszt,
    • 7 dkg barnacukor,
    • 4 dkg vaj,
    • 2 tojás,
    • 4 evőkanál víz,
    • 1 teáskanál sütőpor,
    • 1 teáskanál őrölt kardamom,
    • 1 csipet só,
    • 1/2 citrom reszelt héja,
    • 1 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz.
  • szirup
    • 3 dkg porcukor,
    • 1/2 citrom kifacsart leve,
    • 1 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz.
  • máz
    • 15 dkg porcukor,
    • 1/2 citrom kifacsart leve,
    • 2 evőkanál víz.
  • díszítés
    • durvára aprított pisztácia,
    • aszalt áfonya.

Elkészítés:

  • melegítsd elő a sütőt légkeverésen 180 fokra,
  • a tojások sárgáját a barna cukorral, a vízzel és az olvasztott vajjal keverd habosra,
  • add hozzá az őrölt kardamomot, a sót, a citromhéjat és a damaszkuszi rózsa aromavizet,
  • a sütőport keverd el a liszttel és szitált a krémhez,
  • a tojások fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan keverd bele a masszába,
  • a tésztát öntsd sütőpapírral bélelt tortaformába és 20 perc alatt süssd készre,
  • amíg sül a tészta, készítsd el a szirupot: az összes hozzávalót tedd egy lábasba és melegítsd addig, míg a cukor elolvad,
  • amikor kisült a tészta, vedd ki a sütőből és a meleg szirupot öntsd a még forró tortára,
  • egy sütőrácson hagyd kihűlni a piskótát,
  • a máz hozzávalóit keverd össze, majd öntsd a kihűlt tortára,
  • díszítsd durvára vágott pisztáciával, aszalt áfonyával.

Te melyiket próbálod ki először?