Barion Pixel
Gyomber-logo

Diffúzor 2.- szempontok a minőségen túl

Hogyan válassz? – gazdaságos, gyerekbarát, energiatakarékos

A Diffúzor 1. részben már olvashattál a minőségről. Ha eldöntötted, hogy hosszú távra szeretnél magadnak egy készüléket, akkor jön a következő kérdés, hogy mégis melyik diffúzor lesz a legmegfelelőbb számodra? Attól függően, hogy mi a következő szempontod, választhatsz gazdaságos párologtatót, gyerekbarát készüléket vagy energiatakarékos diffúzort. Nézzük sorban ezeket!

Gazdaságos párologtató

A leggazdaságosabb megoldás az aromamécses választása. Kis méret, elegáns megjelenés, bárhova viheted a lakásban, nagyszerű hangulatot teremt, nem fogyaszt áramot. Az illatélmény pedig ugyanaz, mint egy drágább készüléknél. Akkor is szuper választás, ha ajándékot keresel, vagy egy második, harmadik, sokadig párologtatóra vágysz, esetleg egyszerűen szereted figyelni a gyertya lángját. Én jógához használom, a Meditation vagy Zen illóolajjal kiegészítve. A hátránya, hogy nem lehet felügyelet nélkül hagyni, illetve gyerekek mellett külön figyelmet igényel.

Gyerekbarát készülék

Kisgyermekek mellett fontos a biztonságos készülék választása. Bár nagyon szépek a kerámia diffúzorok, de nagyon törékenyek is. Akár a kúszó – mászó kiváncsiskodók rántják le, akár a rohangáló óvodások lendülete repíti a földre, minden szülő rémálma a gyerekszobában az összetörött üveg. A kimondottan gyerekeknek készült diffúzorok további előnye, hogy megnyugtató éjszakai világításként is szolgál. Természetesen a kedves, gyerekeknek szóló mintázat, formavilág is nagyon fontos.

Gyerekszobába csak kifejezetten gyerekeknek készült illóolajat használjunk, a javasolt cseppszámot pedig mindenképpen tartsuk be.

Energiatakarékos diffúzor

Az idei évben sajnos hirtelen fókuszba került az energiatakarékosság. Mostanában gyakran fülemben cseng, ahogy nagyanyám rám szól, hogy kapcsold le a villanyt, ne folyasd a vizet, minek szól a tévé, ha senki nem nézi, vegyél fel egy pulóvert, ha fázol, és így tovább. Gondolom, ez másnak is ismerős. És milyen igaza volt, csak azért, mert van valami, még nem kell pazarolni. Most remélhetőleg mindenki egy kicsit környezettudatosabb lesz. Jó hír, hogy ha az energiatakarékosság fontos szempont neked, akkor ez alapján is tudsz diffúzort választani.

A napelemes és az akkumulátoros készülék is energiatakarékos diffúzor, több napig működnek egy feltöltéssel. Műszakilag biztosan van különbség a két működési mód között. Ennek részleteibe most nem szeretnék belemenni, mert gyorsan kiderülne, hogy teljesen műszaki analfabéta vagyok. Amit én meg tudok jegyezni, az az, hogy vezeték nélkül használhatom, energiát tudok spórolni vele. Bevallom, nem a műszaki paraméterek alapján választok egy napelemes és egy akkumulátoros diffúzor között, hanem leginkább a színe, formája, stílusa szerint.

A legfőbb előnyük, hogy szabadon vihetők a lakásban bárhová, vagy kültéren is használhatók vezeték nélkül. Nem lóg még egy vezeték a konnektorból és a lakás bármelyik helyiségében csodás illatot varázsolhatsz vele. Egy kerti partin vagy tábortűz mellett pedig távol tarthatod a szúnyogokat.

Az egyik vezeték nélküli diffúzort leteszteltem, hogy meddig üzemel két feltöltés között. Miután levettem a töltőről, onnantól kezdve 10 napig tudtam használni. Napi 4 órás üzemidőre állítottam be, közepes intenzitással. A 11. napon már nem tudtam bekapcsolni, ekkor tettem újra töltőre a diffúzort. Ez azért elég gazdaságos használat, ugye? Ennek ellenére ezek a készülékek sem drágábbak, mint a hasonló minőséget képviselő vezetékes társaik.

De a legfontosabb, hogy bármelyiket is választod, ne feledkezz el a rendszeres karbantartásról, hogy megnöveld készüléked élettartamát. Erről a következő részben olvashatsz majd.