Barion Pixel
Gyomber-logo

Illóolaj balesetek

Az illóolaj használata során még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak balesetek. Olvasd el a következő 5 tanulságos történetet, amelyek velem estek meg. Remélem elrettentő példának jók lesznek és Te már nem követed el ezeket a hibákat!

Vajon mi van az üvegben?

Több évvel ezelőtt, mikor elkezdtem ismerkedni az aromaterápiával, nagyon lelkesen készítettem keverékeket vagy a készen vett illóolaj keverékeket áttöltöttem több üvegbe, hogy másnak is tudjak adni kipróbálásra. A nagy igyekezetben néha elfelejtettem ráírni az üvegre, hogy milyen illóolajat tettem bele. Gondoltam, úgysem felejtem el, vagy később is felismerem az illatot. Egy-két üveg esetén, egy-két nap múlva még ment a dolog, de mikor már a hatodik címke nélküli üveg állt a fürdőszobában, fogalmam sem volt, hogy melyikben mi van. Nézegettem, gondolkodtam, szagolgattam, de sajnos nem jutottam előbbre. És ha a címkézéssel kapcsolatban nem fogadtam meg a tanáraim tanácsát, most kénytelen voltam: fájó szívvel kidobtam a keverékeket. Kicsit drága tanulópénz volt, de már akkor is a biztonság volt a legfontosabb szempont.

illoolaj_balesetek

Tanulság 1.: Soha ne használj fel olyan illóolajat, amiről nem tudod biztosan, hogy mi az!

Olvasd végig a termékleírást!

Egy illóolajos termék leírásának elolvasását általában az ellenjavallatoknál kezdem. Hogy miért? Mert egyszer nagy sietségemben csak azt olvastam el, hogy mire való a termék, azt már nem, hogy mire kell figyelni a használat során.

Aromaterápia vizsgára készültem, közben erősen fájt a fejem. Éppen a kúszó fajdbogyót (Gaultheria procumbens) tanultam, amit nagyon gyakran használok mozgásszervi problémákra. A leírásban egyszer csak felfedeztem, hogy migrénre is kiváló választás. Nem is kellett több, előkaptam az üveget és néhány cseppet rákentem a homlokomra, halántékomra. Majd azonnal égő fájdalmat éreztem a bekent területeken. Ezután néztem csak tovább a jegyzeteimet és láttam, hogy bizony a növény illóolaja tisztán alkalmazva erősen bőrmaró. Most már egy életre megjegyeztem, és azt is hogy az elejétől a végéig elolvassam a termékleírást, mielőtt használom.

illoolaj_balesetek

Tanulság 2.: Mindig vedd komolyan a termék ellenjavallatait!

Egy csepp, két csepp, öt csepp….

Tudod mi az, tudod, hogyan használhatod, mégis bekövetkezhetnek illóolaj balesetek. És még mindig csak a termékleírásnál tartunk. Az adagolást szigorúan be kell tartani: bármilyen kevésnek is tűnik az 1 – 2 csepp, ne használj helyette ötöt! Azt hiszem, a következő történet volt a legijesztőbb tapasztalatom.

A vérnyomásom mindig normális értéken van. Egy nap érdekes tüneteket tapasztaltam magamon, ezért megmértem a vérnyomásomat. Sajnos nagyon magas volt, de sebaj, szuper illóolajaim vannak erre is, majd gyorsan rendbe teszem. A hangsúly a gyorson volt: gondoltam, ha az előírt 5 csepp helyett bőségesen magamra locsolom az illóolajat, akkor rövid idő alatt visszaáll a vérnyomásom a megszokott értékre. A túladagolás miatt egy jó ideig nem tudtam újra mérni a vérnyomásomat, sőt lábra se tudtam állni néhány óráig, mert annyira lement a vérnyomásom. Feküdtem, szorongattam az illóolajos üvegeket és reménykedtem, hogy valamelyik családtagom hamarosan hazaér……. Szerencsére az ijedtségen kívül nagyobb baj nem történt, de ez is bekerült a tanulságos illóolaj balesetek körébe és azóta nem bánok nagyvonalúan az adagolással.

Tanulság 3.: Szigorúan tartsd be az adagolásra vonatkozó utasításokat!

Ami nekem jó, az lehet, hogy neked ártalmas!

Számtalanszor hallottam a tanáraimtól, hogy mielőtt használsz egy illóolajat, végezz bőrpróbát. Ez is egy olyan tanács volt, amit nem vettem komolyan egy ideig. Gondoltam mindenki tudja, ha allergiás valamire. Aztán a saját családomon belül kellett megtapasztalnom, hogy igenis figyelembe kell venni az egyéni érzékenységet illetve azt, hogy az illóolajok sokkal koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat, mint például a gyógyteák. Régóta használjuk itthon a levendulát teakeverékekbe, süteményekbe, soha nem okozott gondot. Aztán jött a levendula illóolaja. A lányomnak készítettem egy keveréket, mondta, hogy ez nem jó, fáj a bőre tőle. Elkészült egy másik, hasonló visszajelzés. Négy vagy öt készítmény után kezdtünk el gyanakodni a levendula illóolajra, mivel az volt a közös pont. És valóban, míg növény formájában nem volt vele gondja, addig illóolajként nem tudja használni. Sajnos fájdalmas tapasztalatok árán sikerült azonosítani a levendula illóolaj allergiát.

Tanulság 4.: Mindig végezz bőrpróbát, mielőtt használsz egy illóolajos készítményt!

Gyerek kezébe nem való!

A keresztlányom 8 éves, rutinos illóolaj felhasználónak számít. Ismerkedik a gyógynövényekkel, gyakorolja a latin nevüket, érdeklődik az egyes növények hatásai, felhasználási lehetőségei iránt. Szereti és tiszteli az illóolajokat, mindig betartja a kezelésükre vonatkozó, családon belül felállított szabályokat. Aktívan részt vesz termék tesztelésekben, megfogalmazza tapasztalatait. Egy új termék kipróbálása során aztán megtörtént a baleset, amiből mindketten tanultunk. Az alvást elősegítő rollert próbálgattuk már egy ideje, az éjjeliszekrényemen volt. Egy este lefeküdtünk, majd pár perc múlva eszünkbe jutott, hogy nem használtuk a rollert. Nyugodt szívvel a kezébe adtam, aztán néhány másodperc után jött is a fájdalmas jajgatás. Sajnos nagy lelkesedésében sikerült a szemébe kennie az illóolajat. Komoly probléma nem történt, de azóta megtanultam, hogy gyerek kezébe – bármilyen tapasztalt is – nem adok illóolajos készítményt.

illoolaj_balesetek

Tanulság 5.: Gyerekek csak felügyelet mellett használjanak illóolajos termékeket!

Remélem, hogy hasznos volt számodra ez a rövid összefoglaló és téged elkerülnek az illóolaj balesetek!