Barion Pixel
Gyomber-logo

Az illóolaj választás szempontjai: piros – tilos, zöld – szabad

Az illóolajok használata egyre népszerűbbé válik, azonban fontos tudni, hogy csak minőségi termékeket érdemes használni. Az illóolajoknak számos egészségügyi és wellness előnyük van. Azonban az illóolaj választás nem egyszerű feladat, több szempontot is mérlegelnünk kell a vásárlás során. Ha nem vigyázunk, akkor könnyen megtörténhet, hogy az általunk kiválasztott illóolaj nem lesz megfelelő a számunkra.

Az illóolajok kiválasztásánál figyeljünk a botanikai nevekre, a növényképekre, a terméktípusokra és a származási országra. Ezen túl az árazás is nagyon fontos, hiszen a különböző növények eltérő illóolajhozamot adnak. Ugyanakkor a termékek biztonsági információi, felhasználási javallatok és ellenjavallatok szintén elengedhetetlenek a biztonságos felhasználás érdekében.

illoolaj_valasztas

9 szempont az illóolaj választás során

Növény neve, fotója, származási országa
9szempont
Miért fontos ez?
1. a növény botanikai neve latinulA terméken, a termék leírásában szerepel, pl. Lavandula angustifolia.Nincs feltüntetve a növény botanikai neve, hiányos vagy hibás (levendula)A különböző növényfajok különböző kémiai profilú illóolajokat adnak, ami miatt eltérő a szervezetre gyakorolt hatásuk.
2. a növény képe, fotójaA növényhez tartozó kép megfelel a valóságnak.A termék képén rossz növény szerepel.Megbíznál valakiben, aki egy berni pásztor kiskutyát akar neked eladni egy labrador képével?
3. a származási ország
A származási ország fel van tüntetve vagy kérésre megismerhető.Nem elérhető ez az adat.A származási ország befolyásolja az illóolajok minőségét, mivel egyes növények egy adott régióban érzik jól magukat, kedvezőek számukra az életfeltételek, így magasabb minőségű illóolajat adnak. Másrészt környezetvédelmi szempontból nem mindegy, hogy mennyit utazik az olaj a világban, míg eljut hozzád.
kek_kamilla
A kivonás módja, a termék típusa, laboratóriumi vizsgálat
4. az illóolaj kivonás módjaA kivonás típusa fel van tüntetve a fiolán vagy a weboldalon. Ez lehet: gőz/víz desztilláció, préselés, oldószeres kivonás, CO2 extrakció. A kivonás típusa hiányzik, vagy egyértelműen hibás.Az extrakció típusa rendkívül fontos biztonsági és terápiás szempontból.
5. a termék típusaEgyértelműen fel van tüntetve a terméken annak típusa, például illóolaj, macerátum, aromavíz.A típusa nem olvasható vagy hibás. Például illóolaj helyett illatolaj, illatanyag szerepel vagy olyan növényből készül, amelyikből nem lehet illóolajat kinyerni (eper, őszibarack, frézia).A pontos megnevezés biztonsági és terápiás szempontból rendkívül fontos. Eltérő módon lehet használni a damaszkuszi rózsa aromavizet és a belőle készült illóolajat.
6. laboratóriumi vizsgálatA termék független laboratórium által bevizsgált, ennek elemzése elérhető.Nincs elemzés, még kérésre sem tudunk hozzájutni.Ha egy termék közvetlen hatást gyakorol az egészségünkre, nem szabad kompromisszumot kötni. A laboratóriumi vizsgálatok nagyon drágák és ezek beépítésre kerülnek a termék árába, de így biztosak lehetünk abban, hogy mire költjük el a pénzünket.
CIPRUS
Ár, kapcsolat, biztonság
7. az illóolaj áraAz olajok ára változó, különböző árkategóriák vannak:
– a legkedvezőbb áru a citrusfélék és a fenyőfélék illóolaja,
– közepes kategóriájú a kamilla és a tömjén,
– a legdrágábbak közé tartozik a rózsa és a jázmin.
Minden illóolaj ugyanannyiba kerül, vagy irreálisan alacsony.A különböző növények eltérő illóolajhozamot adnak. Ezen kívül a kinyerés módja is nagy mértékben befolyásolja az illóolaj árát. Ha valahol 5 milliliter damaszkuszi rózsa illóolajat kínálnak neked 5 ezer forintért, akkor kezdj el gyanakodni.
8. kapcsolatAz illóolaj forgalmazója közzéteszi elérhetőségeit, kapcsolatba lehet lépni velük.Nem egyszerű a kapcsolat felvétele, nem vagy nem kielégítő módon válaszolnak a kérdésekre.Azt hiszem, ez elég egyértelmű, az ilyen cégek csak eladni akarnak valamit, nem biztos, hogy felelősséget is vállalnak a termékükért.
9. biztonsági információkA termékekre vonatkozó biztonsági információk, felhasználási javallatok, ellenjavallatok elérhetők a termékleírásokban. A vállalatnál található megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkatárs, aki tanácsot tud adni, segítséget nyújt.Nincsenek információk a biztonságos felhasználásra vonatkozóan, egyértelműen hibás vagy túlzó állításokat tartalmaznak a termékleírások.Ha már tudjuk, hogy mely növényből készült az illóolaj, honnan származik, mi az előállítás módja, akkor nagyon fontos azzal is tisztába lenni, hogyan használjuk biztonságosan a terméket.

Összefoglalva

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az illóolaj választás és vásárlás mindig nagy felelősség, hiszen az egészségünket érinti. Válasszunk minőségi termékeket megbízható forrásokból, hogy biztonságban lehessünk az illóolajok világában.

Ez a 9 legfontosabb szempont, ha illóolaj vásárláson gondolkodunk. Ezen kívül még egyéni preferenciákat is figyelembe lehet venni, például szállítási költség és idő, csomagolóanyag minősége, személyes szimpátia, ezek azonban csak a fenti szempontok után következhetnek.

Egy korábbi bejegyzésünkben olvaszhatsz az illóolajos balesetekről, amik velem történtek. Nézd meg, hogy ezeket a hibákat Te már ne kövesd el!

További híreket, információkat olvashatsz tőlünk közösségi felületeinken.

Tetszett a cikk? Mutasd meg ismerőseidnek is!

forrás: https://tisserandinstitute.org/