Barion Pixel
Gyomber-logo

Illóolaj használat örömmel és biztonsággal

Rose-Geranium-Oil

Illóolajok használata orron át, bőrön át, szájon át

Tudtad, hogy Egyiptom uralkodónője, Kleopátra is az illóolajok és az aromaterápia lelkes használója volt? Kedvenc illata a rózsa és a jázmin volt, az ezekből készült illóolajokat használta parfümként. A fürdővízét is növényi esszenciákkal illatosította, a bőrpír eltüntetésére pedig rózsavizet használt. Haját olívaolajjal táplálta, a testét aloe vera kivonattal masszíroztatta. Ő volt az ókor szépség-influenszere, aki a gyógynövényekben rejlő lehetőségeket a saját testi – lelki ápolásán és egészségének megőrzésén túl a csábításra is felhasználta.

A gyógynövény gyógyászat, és ezen belül az illóolaj használat elsődleges célja ma is a fizikai és mentális egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kezelése, a jó közérzet biztosítása, a szépség ápolása.

Ezeket a pozitív hatásokat ma már számtalan tudományos kísérlet igazolja. A képzett szakemberek tisztában vannak az egyes növények és illóolajok hatóanyagaival, kémiai összetevőivel, hatásaikkal, mellékhatásaikkal, az egymásra gyakorolt kölcsönhatásokkal.

Ha téged nem érdekelnek ezek a száraz, bár fontos tudományos részletek, csak biztonságosan élvezni szeretnéd az aromaterápia áldásos hatásait, akkor olvasd el a lenti összefoglalót.

A legfontosabb tudnivalókat azonban már az elején szeretném kihangsúlyozni:

  • Bármilyen módon használod az illóolajokat, csak 100 %-os tisztaságú, terápiás minőségű, kémiai típus szerint bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező terméket vásárolj.
  • Mielőtt bőrre alkalmaznád, végezz bőrpróbát.
  • Minden esetben vedd figyelembe a termékleírásnál található ellenjavallatokat.

Biztos vagyok benne, hogy ha a fenti szabályokat betartod, akkor nem csak illatosabb lesz az életed, hanem hozzájárulsz saját és családod fizikai és mentális jóllétéhez is.

Az illóolajok alapvetően három módon juthatnak a szervezetünkbe: orron át, bőrön át vagy szájon át. Nézzük röviden az egyes alkalmazási módokat.

Illóolaj használat orron át – párologtatás, belélegzés

Azt bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy milyen kellemes hangulatot lehet előidézni illóolajok párologtatásával.

Egy friss tavaszi fuvallat, Provence hangulata vagy a Karácsony varázsa könnyen megidézhető illatkeverékkel, a munkahelyi koncentrációt is fokozhatjuk vagy az egész nap felgyülemlett stresszt is sikeresen oldhatjuk egy-egy illattal, de akár a légtér frissítésére, fertőtlenítésére is használhatjuk ezeket a készítményeket. Párologtatáshoz tegyünk a tér nagyságától függően 8 – 15 cseppet a diffúzorba vagy párologtatóba.

Közvetlenül üvegből belélegezve is használhatjuk az illóolajokat, például koncentráció fokozására, stressz kezelésére, a nyugalom megőrzésére vagy elmélyülésre.

Tipp:

  • A kedvenc illóolaj keverékedet használhatod parfümként is, 1 -2 csepp illóolaj a hajadba cseppentve órákig elkísér. Én legtöbbször az Öröm vagy a Tavaszi szél keveréket teszem a hajamra.

Megfázás esetén sokat javíthatunk a közérzetünkön, ha illóolajjal inhalálunk. Figyelj rá, hogy a víz ne legyen túl forró és csak 5 – 6 csepp illóolajat tegyél bele. 15 – 20 percig lélegezd be a meleg levegőt, a kedvező hatását azonnal érezni fogod.

Tipp:

  • Inhalálásra kiváló választás a Provance, az Eucaly’mix vagy az Erő és vitalitás illóolajkeverék.
  • Kisgyerekeknek félbevágott főtt krumplira cseppentsd az illóolajat, így nem fogja leforrázni magát.

Illóolaj használat a bőr felszínén

Az illóolajok felhasználásának másik nagy területe a bőrön át való felhasználás. Növényi olajba cseppentve használhatod testolajként a még nedves bőrödre. Készíthetsz belőle tengeri sóra cseppentve testradírt. Fürdővízbe téve kiváló ellazulást nyújt (mindig tejszínbe vagy sóra tedd az illóolajokat, úgy add a fürdővízhez). Ma már ritkán használjuk, pedig nagyszerű felfrissülést nyújt egy illóolajos lábfürdő is (sóra cseppentve). A masszázs és a szauna is sokkal kellemesebb, ha illóolajokat használsz. Tisztálkodáshoz is a legjobb választás a csak természetes összetevőket tartalmazó szappanok, tusfürdők, melyek szintén valódi illóolajokat tartalmaznak.

Tipp:

  • Lazító lábfürdő: 2 evőkanál tengeri sóra tegyél 8 – 10 csepp Zen vagy Szép Álmokat! illóolajkeveréket és 15 – 20 percig pihentesd benne a lábadat. Ha tovább akarod fokozni a kényeztetést, akkor a lábfürdő után Sárgabarackmag olajjal vagy Kókuszolajjal kend be a lábfejedet és húzzál egy zoknit a lábadra. A bőröd hálás lesz érte!

Illóolaj használata belsőleg

Az illóolajok belső használatára vonatkozóan nagyon megoszlanak a vélemények. Sok országban orvosi felügyelet mellett van lehetőség az illóolajok belsőleges használatára. Azonban a magyar jogszabályok alapján szakember (orvos, gyógyszerész, fitoterapeuta, aromaterapeuta) nem ajánlhatja az illóolajok közvetlenül szájon át történő fogyasztását. Ha pedig nem szakember, akkor nem biztos, hogy érdemes rá hallgatni!

Az illóolajok belsőleges fogyasztása kizárólag megfelelő engedéllyel rendelkező készítmények formájában engedélyezett. Ezek a termékek növényi gyógyszerként vagy étrendkiegészítőként kerülnek forgalomba, kapszula formájában. Ez biztosítja, hogy ellenőrzött a minőségük, csökken a túladagolás és a gyomor-bélrendszer irritációjának kockázata. A belsőleges használat elsősorban az idegrendszeri, légúti és emésztőrendszeri problémákra nyújthat megoldást. A belsőleges fogyasztás esetén nagyon fontos, hogy kövessük a termékinformáción található utasításokat, különös tekintettel az alkalmazás módjára, az adagolásra és ellenjavallatokra vonatkozóan.