Barion Pixel
Gyomber-logo

Gyógynövény túra a Bükkben – élménybeszámoló

A Bükk-hegység lenyűgöző látványa, csodálatos természeti kincsei és az itt található sokféle gyógynövény mindig is vonzottak engem. Nemrégiben keresztlányommal részt vettünk egy különleges eseményen, ahol valódi kincsekre találtunk: a gyógynövényekre. Egy gyógynövény gyűjtő és felismerő túrán vettünk részt, és bevallom, hogy ez az egyik legérdekesebb és leghasznosabb hétvégénk volt az elmúlt időszakban.

gyogynoveny ismeret

A túra szervezői, akik mélyen elkötelezettek a természet és az egészséges életmód iránt, gondoskodtak arról, hogy minden résztvevő jól érezze magát és számos információval gazdagodjon.

Már az első pillanattól kezdve éreztük, hogy ez a hétvége különleges lesz.

Ahogy egyre magasabbra sétáltunk a Bükkben, a madarak csicsergése kisimította a bennünk levő feszültségeket és a friss hegyi levegő betöltötte a tüdőnket.

Úgy éreztük, mintha egy másik világba csöppentünk volna.

A vezetőnk, Pista bácsi hivatásos túravezető, gyógynövény szakértő.

Minden fűszálat ismer a Bükkben és a túra során bepillantást engedett hatalmas tudásába, tapasztalataiba. Mindezt élvezetes, humoros módon előadva, hogy az információ biztosan megmaradjon. Megtanultuk felismerni a gyógynövényeket, megtudtuk, hogyan használhatjuk ezeket a mindennapokban. Szinte minden növényhez volt egy izgalmas története. Megismerhettük a gyógynövény gyűjtés, feldolgozás, felhasználás szabályait is.

Sokat mesélt nekünk a Bükk és Bükkszentkereszt történetéről, a helyhez kapcsolódó legendákról.

Megpihentünk a gyógyító köveknél, hallottunk a kelta barlangról, megtöltöttük kulacsunkat friss vízzel a hegyi forrásnál.

Számos olyan növényt gyűjtöttünk, amelyek pozitív hatással vannak az emberi egészségre, például a kakukkfű, a somkóró és az orbáncfű.

Az egyik legérdekesebb tapasztalat az volt, amikor megismertük a sámánvilág egyik növényét, a citromillatú bugás macskamentát, ami a parázsra dobva vagy teaként elfogyasztva javítja a hangulatot.

gyógyító kövek

Pista bácsi mesélt a kerek levelű (nagy) útifűről, ami a fáradt lábat felvidítja. Ezzel a növénnyel le is teszteltük Pista bácsi szavahihetőségét: a hatalmas levelek Zsófi cipőjébe kerültek, és valóban, a túra így már sokkal könnyebb volt számára :).

Számtalan fűszernövény mellett megkóstoltuk a hegyi rágót és a hangyasavat. Csemegéztünk az út szélén pirosló erdei szamócából.

Kreatív gyógynövény felhasználás

gyogynoveny napvedo krem

Két nap túrázás után kicsit megpihentünk, egy kreatív fitoterápia beszélgetésen vettünk részt.

Róza rengeteg ismeretet adott át az egészséges életmódról, a táplálkozás fontosságáról, a stresszkezelésről és a gyógynövényekről.

Készítettünk egy napvédő krémet, ami csak természetes alapanyagokat, növényi olajokat és gyógynövényeket tartalmaz.

Ennek a napnak a legnagyobb felismerése számomra a körömvirág volt. A szárított szirmokat használom teakeverékekbe, a belőle készült macerátumot testápolásra. Azonban ételbe eddig sosem tettem a napsárga virágszirmokat. Pedig az angol neve, a pot marigold is tartalmazza a fazék szót, utal arra, hogy a virág „fazékba való”. Hazaérkezésünk óta a szirmok kerültek már szendvics tetejére, levesbe, raguba, rizsbe. Számtalan jótékony hatásán túl minden ételt izgalmassá, dekoratívvá varázsol. Próbáld ki Te is, különleges élmény!

A túrán való részvétel példája annak, hogy az állandó tanulás mekkora fontossággal bír az életünkben.

Ez a hétvége nem csak segített kibővíteni a növényekről és a természetről szóló ismereteinket, hanem rávilágított arra is, hányféle módon használhatjuk még a gyógynövényeket.

gyogynoveny jegyzet keszul

Nagyon hálásak vagyunk a túra szervezőinek a fantasztikus hétvégéért. Köszönjük a Konnektív Felnőttképzőnek, Rózának, Eszternek, Pista bácsinak és Ivánnak ezt a csodálatos hétvégét.

Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

Zsófi, Timi

További híreket, információkat olvashatsz tőlünk közösségi felületeinken:

Hasznos volt számodra a cikk? Mutasd meg ismerőseidnek is!

[wpdevart_like_box profile_id=”gyomberbolt” animation_efect=”none” show_border=”show” border_color=”#ffffff” stream=”hide” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”big” show_cover_photo=”show” locale=”en_US”]